Sütemény/ Őszibarack
Hozzávalók:
75 dkg liszt, 30 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 2 tojás sárgája, 2 dl tej, 2 csomag sütőpor
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, amit jól kidolgozunk. 2-3 cm-es golyókat formázunk belőle. A tésztagolyókat 6-7 cm-es távolságra rakjuk a tepsibe, mert nagyra nőnek. Rózsaszínűre sütjük. Túlsütni nem szabad, mert akkor nem lehet a belsejét kikaparni. Ha megsültek, még kézmeleg állapotban kivájjuk a belsejét. A tésztamorzsát félretesszük, azt a töltelékhez kell majd keverni.
Hozzávalók a töltelékhez:
15 dkg darált dióbél, 4 dl tej, 20 dkg porcukor, 1 teáskanál, kakaópor, ízlés szerint rum aroma
A 4 dl tejben a dióbelet sűrűsödésig főzzük. Ha kihült belekeverjük a porcukrot, kakaóport, rum aromát és a tésztamorzsát. Ezzel a töltelékkel kell minden darab kivájt tésztát megtölteni. 2 db-ot összeragasztunk, így kapunk barack formát.
A díszítéshez, különféle aromákat használhatunk, így pl: rum, vérnarancs, mandula stb. Ecsettel könnyen lekenhetjük a barackokat. Végül porcukoba vagy kristálycukorba forgatjuk a süteményt.
Régen a falusi lakodalmak, összejövetelek elengedhetetlen süteménye volt! Talán nem is emlékszem olyan névnapozásra sem, ahol nem lett volna a megterített asztalon ilyen finomság!